حتماً شما هم بارها از برخی افراد شنیدهاید که در مواجهه دلدرد یا حالت تهوع کسی گفتهاند: «سردیاش شده» یا «فلان چیز را نخور چون سردیات میکند» یا «فلان خوردنی طبع سرد دارد» و «بهمان خوراکی طبعش گرم است». این گفتهها در حوزه تغذیه و سلامت و طبی واقعا چه معنایی دارند؟ یک متخصص طب سنتی در این باره توضیح میدهد.
اصطلاح «سردی کردن»، معمولا برای دلدرد، دلپیچه و گاهی هم حالت تهوع بعد از زیادهروی در مصرف خوراکیهایی با طبع سرد و خشک یا سرد و تر به کار میرود. فصلهای بهار و تابستان، فصل میوههای با طبع سردند و افراد بیشتر سردی را تجربه میکنند.
با دکتر غلامرضا کردافشاری، متخصص طب سنتی و استاد دانشکده طب سنتی دانشگاه علومپزشکی تهران در این مورد گفتوگو کردیم تا بیشتر با خوراکیهای سرد، مصلحهای آنها و راههای پیشگیری از دچار شدن به سردی آشنا شویم.
*آیا درست است که میگویند تمام لبنیات طبع سردی دارند و با مصرف آنها سردیمان میکند؟
تقریبا تمام لبنیات جز پنیر کهنه، شیر محلی تازه، کره و ماست چکیده، طبع سردی دارند. بین لبنیات، پنیر تازه، خامه، دوغ، سرشیر، شیر پاستوریزه و ماست معمولی، طبع سرد وتر دارند و کشک و قرهقروت طبعشان سرد و خشک است.
*چطور میتوان از سردی کردن پس از مصرف آنها در امان ماند؟
بهتر است این خوراکیها را با مصلحهای آنها مصرف کنید. مثلا پنیر تازه را با گردو، آویشن یا نعناع خشک بخورید. خامه، سرشیر و شیر پاستوریزه را با عسل مصرف کنید. کشک را با سیر، نعناع خشک و پونه کوهی مخلوط کنید. در دوغ یا ماست مصرفیتان نعناع، آویشن، سیر، کاکوتی، سیاهدانه یا پونه بریزید یا آن را با زیتون همراه کنید. قرهقروت را هم میتوان با انواع فلفل، سیاهدانه یا زیره مصرف کرد تا دچار سردی ناشی از خوردن آن نشد.
*وضعیت مزاجی ریشههای مختلف چگونه است؟
تقریبا تمام ریشهها مانند پیاز، سیر، موسیر و هویج، طبع گرمی دارند و تنها ریشه پرمصرف با طبع سرد وتر، سیبزمینی است. به همین دلیل افرادی که با مصرف سیبزمینی دچار دلدرد میشوند و سردیشان میکند، باید آن را با مصلحهایش مثل دارچین، زنجبیل و آویشن بخورند.
*یکی از رایجترین میوههای فصل بهار، انواع توتها هستند که برخی میگویند طبع گرمی دارند و برخی دیگر معتقدند طبع آنها سرد است. در مورد آنها هم برایمان میگویید؟
طبع توتها با یکدیگر متفاوت است؛ مثلا طبع تمشک و شاهتوت، سرد و خشک است. توتفرنگی طبع سرد و تری دارد و طبع توتهای سفید هم گرم وتر است. باید تمشک، توتفرنگی و شاهتوت را با عسل مصرف کنید تا طبعشان متعادل شود.
منبع:جام جم آنلاین
Related Images:
Visits: 30