سانتر «عادل فردوسیپور» از روی خرابههای «پلاسکو» برای جریان خاص
نودیها:آقای «عادل فردوسیپور» مجری و کارشناس خوب برنامه مشهور ۹۰، دوشنبه شب گذشته، یک اپیزود ۴۵ دقیقهای از برنامه خود را به فاجعه پلاسکو اختصاص داد و با دعوت از یک داور فوتبال کشورمان که گفته شد عضوی از خانواده آتشنشانی است، به تحلیل و بررسی فاجعه آتشسوزی در ساختمان پلاسکو پرداخت.
فردوسیپور در لابهلای صحبتهای مهمان برنامه نیز وارد ماجرا شد و درباره حادثه پلاسکو اینطور گفت:
«ایکاش خیلی بهتر مدیریت میشد این قضیه…
آن اخطارها و ابلاغهایی که داده شد؛ در واقع با اینهمه اخطاری که داده شده بود (اما) با همان شرایط ادامه دادند.
تا کی؟! یک چنین اتفاقاتی رخ بدهد؟
و حالا که چنین اتفاق ناراحت کنندهای افتاده آیا ما درس میگیریم که پلاسکوی دیگری را در سرتاسر ایران نداشته باشیم.
آیا این اشتباهات باعث میشود که یک تلنگر به ما زده شود؟!»
وی همچنین در ادامه اظهار کرد:
«حالا من یک سؤال دارم. یک چنین اتفاقی در اشل خیلی کوچکتر اگر در هر جای دنیا رخ میداد یک عالمه آدم اخراج میشدند و یک عالمه آدم استعفا میکردند.
من نمیدانم چرا هیچوقت چنین اتفاقی (در ایران) رخ نمیدهد؟!
چرا هیچکس استعفا نمیدهد؟ چنین اتفاقی به این عظمت که همه را متأثر کرده (رخ داد) ولی نه کسی اخراج شد، نه کسی استعفا کرد.
فقط امیدوارم درس بگیریم که پلاسکوی بعدی در کار نباشد. در خیابان جمهوری هم این اتفاق افتاد. آیا واقعاً درس گرفتیم از این قضیه…»
*برنامه نود یکی از برنامههای خوب تلویزیون جمهوری اسلامی ایران است که توانسته به یمن نگاه کارشناسی و انتقادی خود به فوتبال، موجب ارتقای مباحث کارشناسی، انتقادی و حتی ارتقای خود ورزش جذاب فوتبال در ایران شود.
با این حال اما مجری_کارشناس برنامه نود درباره یک مبحث تخصصی که شعوب مختلف «قانونی، قضایی، مدیریتی و ایمنی» دارد؛ صحبتهایی را مطرح کرد که در افکار عمومی به مثابه قضاوت درباره علت وقوع فاجعه و تکرار صحبتهای اصلاحطلبان مبنی بر متهم کردن مدیریت شهری تهران در این حادثه تلقی شد.
خاصه آنکه گزارههای استفاده شده در صحبتهای مجری برنامه تماماً کنایههایی بود که طی روزهای اخیر در رسانههای اصلاحطلب و پیرامون فاجعه پلاسکو اظهار شد. ضمن اینکه برنامه نود تاکنون بارها اثبات کرده است که از ابراز علاقه به شخصیتها و راهبردهای جریان سیاسی خاص اِبایی ندارد.
در اشاره به صحبتها و سؤالات آقای فردوسیپور درباره حادثه دردناک پلاسکو بیان نکات زیر ضروری به نظر میرسد:
یکم: فردوسی پور آرزو کرده است که ایکاش قضیه بهتر مدیریت میشد.
چه مدیریتی بهتر از این که هیچیک از شهروندانی که به هشدارهای آتشنشانی تهران گوش فرا دادند در این حادثه آسیب ندیدند.
حادثه پلاسکو قطعا دردناک است اما چرا نجات تامّ و تمام صدها شهروند ساکن و شاغل ساختمان پلاسکو نادیده گرفته شده است.
دوم: فردوسیپور با لحنی انتقادی میگوید که چرا با اینهمه اخطار و ابلاغ اما روند فعالیت ساختمان پلاسکو ادامه یافته است؟
پاسخ وی بر اساس مصوبات هیئت دولت این است که وزارتخانههای تعاون و کار وظیفه داشتهاند طبق اخطارهای شهرداری و صلاحدید خود، اقدام به پلمب ساختمانهای ناایمن کنند.
البته پر واضح است که باید این قانون را با عقلانیت و مصلحتسنجی همراه با سازوکارهای مشخصی اجرا کرد چون در صورت اجرای بدون عقلانیت، بایستی نیمی از ابنیه کشور تعطیل شوند!
سوم: مجری برنامه نود همچنین آرزو کرده است که ایکاش پلاسکوی دیگری تکرار نشود و آیا ما درس میگیریم؟
این سؤال مشفقانه اما با یک غلط فلسفی همراه است.
البته که عبرت گرفتن یک واجب عقلی و دینی است اما آیا کسی میتواند برای همیشه از حادثه جلوگیری کند؟
کدام کارشناس معماری یا آتشنشانی احتمال فروریختن ساختمان پلاسکو را میداد؟
و همینطور کدام کارشناس در کدام کشور دنیا احتمال غرق شدن کشتی کنکوردیا با چند هزار سرنشین در سواحل ایتالیا را متصور بود؟
عرض ما این است که دلسوزی برای یک حادثه باید با صحبتهای عقلانی و صحیح همراه باشد.
همچنین است که بر اساس اظهارات آقای فردوسیپور، اتفاقا پس از ماجرای آتشسوزی یک کارگاه تولیدی در خیابان جمهوری تهران، عبرتهایی گرفته شد و دولت هم مصوباتی را گذراند که بر اساس آنها وزارت کار موظف به پلمب ساختمانهای ناایمن با عنایت به گزارشهای شهرداری شده بود.
شهردار تهران نیز پس از همان حادثه در یکی از جلسات شورای شهر در ۲ سال قبل، صحبتهای مبسوطی را پیرامون ناامنی ساختمان پلاسکو و اینکه اختیار قانونی پلمب آنرا ندارد، بیان کرده است که ما نتیجه میگیریم گردانندگان برنامه ۹۰ هنوز این فیلم را ندیده و آن صحبتها را نشنیدهاند!
و چهارم: در اشاره به تعجب آقای فردوسیپور از عدم استعفا یا اخراج برخی یا تمام مدیران در پیامد حادثه پلاسکو! شایان ذکر است که پیش از او مشاور سیاسی دفتر رئیسجمهور روحانی و چند روزنامهنگار اصلاحطلب نیز خواستار استعفا و حتی محاکمه آقای قالیباف، شهردار تهران شدهاند.
آیا این هشتگ شدن استعفا در پیامد رخدادی که طی آن، تاکنون و بر اساس مشاهدات و قوانین موجود، هیچ اشتباهی متوجه شهرداری تهران نیست (صدالبته رأی نهایی در این زمینه بر عهده قوه قضائیه است) اتفاقی است یا اینکه پای یک علاقه مشترک و مسئله انتخابات در میان است؟!
لازم به اشاره است که چندی قبل یک کارشناس هواشناسی در حین اجرای برنامه تلویزیونی خود در اشاره به وضعیت ناپایدار هوا با کنایه بیان کرد که این وضعیت مثل آمریکاست و نمیشود به آن اعتماد کرد.
رسانهها خبر دادند کارشناس مذکور پس از بیان این پلاتو، مورد توبیخ قرار گرفته و ممنوعالکار شده است.
گفتنیست مهمان برنامه دوشنبه گذشته نود نیز در بخشی از صحبتهای خود اشاره کرد که «تاکنون کارشناسان زیادی در این باره (فاجعه پلاسکو) صحبت کردهاند».
بر اساس اطلاعات ما تاکنون و در حالیکه هنوز ابدان پاک شهدای آتشنشان از زیر آوارهای پلاسکو خارج نشده است؛ غیر از مدیران ذیربط در دو سازمان شهرداری و آتشنشانی تهران، برخی کسانی که در قبال فاجعه پلاسکو اظهار نظر کارشناسی و حتی قضاوت کردهاند به شرح ذیل هستند:
_رئیس سابق خبرگزاری ایرنا در دولت اصلاحات
_روزنامههای اصلاحطلب شرق، بهار، آرمان امروز، اعتماد و مردمسالاری
_مشاور سیاسی دفتر رئیسجمهور
_مشاور فرهنگی رئیسجمهور
_یک عضو فراکسیون امید مجلس
_و یک مجری_کارشناس برنامههای مرتبط با ورزش فوتبال!
مشرق