پاسخ به ادعای عجیب و غلط یک پزشک در “خندوانه”/ یک لیوان دوغ به اندازه یک لیوان نوشابه قند دارد؟

اشتراک گذاری :

نودیها:چند روز پیش یک پزشک در برنامه تلویزیونی “خندوانه” به ارائه اطلاعات غلطی درباره دیابت و تغذیه پرداخت که با واکنش‌های زیادی از سوی متخصصین تغذیه روبرو شد.

 چند روز پیش یک پزشک در برنامه تلویزیونی “خندوانه” به ارائه اطلاعات غلطی درباره دیابت و تغذیه پرداخت.

وی راهکار مبارزه با دیابت را پرهیز از چهار سم سفید شامل شکر، آرد سفید، سیب‌زمینی و شیر و ماست و دوغ عنوان و ادعا کرد: “یک لیوان دوغ به اندازه یک لیوان نوشابه قند دارد!”

وی در ادامه اظهارات خود، مدعی شد: آرد جو قند ندارد!

این اظهارات عجیب و بی‌اساس این پزشک منجر به واکنش‌های زیادی در بین جامعه متخصصین تغذیه در فضای مجازی شد.

در همین راستا دکتر غزاله اسلامیان، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: آنچه در مدیریت قند خون یک بیمار دیابتی مطرح است، مقدار کل کربوهیدرات دریافتی، توزیع آن‌ها در وعده‌ها و میان وعده‌های غذایی و مقدار فیبر دریافتی است و در درجه بعدی، نوع کربوهیدرات دریافتی مهم است که با مشورت با یک کارشناس یا متخصص تغذیه می‌توان از مناسب بودن نوع رژیم غذایی دریافتی، اطمینان حاصل کرد تا مطمئن شویم تمام مواد مغذی مورد نیاز جهت ساخت انسولین و سایر اعمال حیاتی بدن را دریافت کند بنابراین اگر یک ماده غذایی بتواند بخش زیادی از مواد مغذی مورد نیاز فرد را تأمین کند و مقداری کربوهیدرات نیز داشته باشد نباید به سبب دارا بودن کربوهیدرات از برنامه غذایی حذف شود.

وی تأکید کرد: توصیه‌های تغذیه‌ای شخصی سازی شده بهترین روش در کنترل بیماری دیابت است.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به ادعای این پزشک عنوان کرد: این گزاره که یک لیوان نوشابه معادل یک لیوان دوغ، قند دارد کاملاً غلط است؛ به اشتباه این دو نوشیدنی از نظر میزان قند، معادل هم اعلام شده است. از طرفی دوغ یک نوشیدنی مناسب برای افراد دیابتی است، زیرا علاوه بر اینکه قند آن در حدود ۵ گرم است، قند آن از نوع قند ساده نیست و این ماده غذایی سرشار از پروتئین، کلسیم و سایر املاح است. از طرفی نمایه و “بار گلیسمی” در لبنیات بالا نیست یعنی قند حاصل از مصرف آنها در خون با سرعت زیادی، بالا نمی‌رود. لبنیات به تنظیم مناسب فلور باکتریایی روده نیز کمک می‌کند و می‌تواند اثرات مفیدی در کنترل دیابت داشته باشد بنابراین مصرف “متعادل” لبنیات کم چرب در رژیم غذایی افراد دیابتی مشکلی ایجاد نمی‌کند.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی افزود: میزان قند آبغوره نیز به اندازه قند یک لیوان نوشابه نیست؛ سیب‌زمینی نیز اگر به درستی طبخ شود و همراه با سبزیجات در مقدار نیازِ انرژی استفاده شود، مضر نیست و سم محسوب نمی‌شود. همه انواع آردها قند دارند و اینکه آرد جو، جودوسر و آرد چاودار بدون قند اعلام شد، اشتباه است و اگر بیمار دیابتی در مصرف این مواد غذایی زیاده روی کند، اتفاقا می‌تواند منجر به افزایش قند خون بیمار شود.

اسلامیان همچنین گفت: در مورد دمنوش‌ها نیز فاقدِ قند بودن، مجوز دریافت آزادانه را به فرد نمی‌دهد و حتما باید بر اساس شرایط فرد، به‌ویژه بررسی تداخل‌های دارویی باشد.

به گزارش تسنیم؛ در حالی که متخصصین و فارغ‌التحصیلان تغذیه با ارائه خدمات رژیم‌درمانی به بیماران دیابتی نقش محوری و مهمی در کنترل این بیماری دارند؛ اولاً مشخص نیست که چرا برنامه “خندوانه” از یک پزشک با تخصص غیرمرتبط به تغذیه، برای اظهار نظر در این زمینه استفاده کرده است و ثانیاً چه کسی پاسخگو و مسئول تبعات این اظهارنظرهای غلط و بدون مبنای علمی است که ممکن است اثرات منفی بر سلامتی بیماران دیابتی داشته باشند!

تسنیم

برای امتیاز دادن به این مطلب اینجا کلیک کن
[کل آراء: 1 میانگین: 4]

پستهای مرتبط:

Leave a Comment

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.